Kalıp Bilgileri



KALIP BİLGİLERİ ÖN SÖZ
Modelistlik,genel anlatımla modeli belli olan bir giysinin,seri üretim için kalıbını çizmek, kalıbını hazırlamak demektir.Diyebiliriz ki modelistlik,bir binanın inşa edilebilmesi için belli kaygılar göz önünde bulundurularak hesapları yapılıyor ve planı projesi çiziliyorsa modelistlikte,ona benzer bazı kaygılar göz önünde bulundurularak metod ve hesaplamalar ışığında bir giysinin kalıbını çıkarmaktır.Stilist gisinin mimarı,modelist ise giysinin inşaat mühendisidir. 




















KALIP HAZIRLAMA YÖNTEMLERİ
Kalıp Hazırlama Teknikleri
1.Biçki sistemi ile
2.Mülaj (moulage) ya da drapaj(draper)yöntemiyle kalıp çıkartmak
3.Hazır kalıplarda kalıp çıkartmak
4.Hazır giyim üzerinden kalıp çıkartmak
5.Pratik yöntemle kalıp çıkartmak
6.Bilgisayar desteğiyle kalıp hazırlama 

1.Biçki sistemiyle
Alınan ölçülerin belirli formüller kullanılarak çeşitli hesaplarla yapılan,biçki teknikleriyle çalışılan kalıp sistemidir.Günümüzde çok çeşitli sistemleri kullanılmaktadır.Müller,Pfaft,İngiliz sistemi,Fransız sistemi,vb.. Bunların ortak özellikleri ise standart ölçü tablosuve hesaplama formülleriyle çalışmalarıdır.Bu sistemin kendine özgü kuralları ile standart çizimler oluşturulmaktadır.
2.Mülaj ya da drapaj yöntemiyle kalıp çıkartmak
Drapaj genelde drapeli,asimetrik,çok kesikli model özelliği olan giydilerin kalıbını elde etmek için uygulanan bir tekniktir. Drapaj çalışmak için önce beden ölçülerine uygun bir msnken seçilir.Drapaj fazla etütlü bir çalışma olduğu için candız bir mankende uygulanması tercih edilir.Mankenlerin vücut ölçülerine uygun mankenler elde edilmiş olur.Model üzerinde mülaj kağıdı kullanılarak ya da astar veya tülbentle çalışılarak kalıp elde edilir.Doğrudan kumaşla da çalışılabilinir.
3.Hazır kalıplarda kalıp çıkartmak
Hazır giyimde firmaların kalıpları oturmuş giysilere küçük değişiklikler(cep,yaka,etek boyu vb.)yaparakyeni modeller elde etmesidir.Ayrıca çeşitli dergilerin paftalarının yardımı ile model uygulanabilir.Kalıplardan faydalanarak kalıplar elde edilebilir.Doğrudan istenilen beden ölçüsüne göre model anahtarından kalıp numara,çizgi ve rengi öğrenilerek hazır kalıplar elde edilir.
4.Hazır Giyim Üzerinden Kalıp çıkartmak
1. Yöntem
-Giysiyi sökmeden çok net ve düzgün bir şekilde ütüleyerek giysinin türüne göre baz kalıp çizimi dikkate alınarak genişlik ve uzunluk ölçülerinidüz ipliği doğrultusunda ölçerek çizim yapılır. Kol ve yaka oyuntuları kontrol edilir ve birleştirilerek kalıp elde edilir.
2.Yöntem
-Giysinin sökülerek parçalara ayrılması en ve boy ipliklerinin düzgün bir şekilde ,esnetilmeden ütülenerek kopya edilmesidir.
5.Pratik Yöntemle kalıp çıkartmak
Malzeme israfına sebep olur.Ölçülere göre temelden kalıp çıkartmak her açıdan daha uygundur.(Zamandan,malzemeden,iş gücünden tasarruf sağlar.
6.Bilgisayar desteği ile kalıp çıkartma
Çeşitli markalar değişik tasarım ve kalıp proğramlı bilgisayarlarda kısa sürede model tasarımı, kalıp elde etme ve serilendirme gibi işlemler yaparak kalıp ve seri elde edilebilir.


KADIN TERZİLİĞİNDE KULLANILAN 
                TERİMLER
Aplike:Üstten yapıştırma
Bant:Şerit
Basen:Kalça
Bombe:Kabarık
Birit:İlik atkısı
Drapaj:Model uygulaması
Duble:Kumaşı beslemek
Ekstrafor:Oya
Ekose:Kareli
Epolet:Omuz pamuğu
Gode:Bolluk
Hiristo:Zikzak dikiş
Kloş:Yarımdaire
Kontre:Karşılık
Kup:Kesik şekiller
Kurvaze:Çift taraflı(iki taraf)
Mezur:Mezura
Mülaj:Beden kalıbı
Pli:Kırma
Plikaşe:Karşılıklı kırma
Plisoley:Güneş kırması
Riga:Esas cetvel
Rigola=Regle:Uygulama
Röver=Düziplik
Suples:Rahatlık
Sülfle:Tutucu dikiş
Şömizet:Gömlek yakası
Volan:Fırfır
        PENS  KAYDIRMALARINDAN  ÖRNEKLER 





4 yorum:

Adsız dedi ki...

Son gösterdiğiniz pili kırma yöntemi ve kıyafeti ikiye ayırabilme olayı cok iyi oldu teşekkürler modelistlikle ilgili daha fazla pratik uygulama yöntemleri yayınlarsanız cok sevinirim

tülin dedi ki...

Sevgili şaziye,modelistlikte ana beden kalıpları var.Modelistlik kitaplarında bulabilirsin.Ana beden kalıplarından model uyguluyarak gömlek kalıbı oluşturabilirsin,ancak modelistlik bilgilerine sahip olmalısın.Hazırlanmış ana beden kalıplarını büyük tuhafiye ya da posta yolu ile elde edebilirsin.Bunun için internetten yararlanabilirsin.Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

merhaba. ben yaka çizimlerinde A.Y. kısaltmasını anlamadım. Yardım ederseniz sevinirim

Adsız dedi ki...

bunları bize sizin gibi anlatacak bir kurs var mıdır?:)